Mentsük meg a Földet!

Pearth

Pearth

Vászontáska, éthordó/Canvas bag and food-carrier

2019. március 31. - Pearth

img_0531.jpg

Vászontáska, éthordó

Nagyon sok olyan dolog van, mellyel csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat és nem kell megszakadnunk miattuk. Ezekre példa a vászontáska; kevesebb hús fogyasztása; ha tudunk, menjünk bringával; spórolás az energiával (pl. vegyük lejjebb a fűtést, ha elmegyünk otthonról); stb. Mint minden más dolognál, itt is fontos, hogy szokásunkká váljék az adott tevékenység. Tudósok szerint 21 napig kell csinálni valamit, hogy az berögzüljön és szokás legyen belőle. De azért akkor se csüggedjünk, ha esetleg kimarad pár alkalom, és ne legyünk túl kemények se magunkkal, lényeg, hogy teszünk érte és próbálkozunk. Ez egyébként az élet más területein is fontos szempont, hogy ne legyünk maximalisták. Saját tapasztalatból tudom, hogy inkább negatív hatása van, mint pozitív.

 

Jómagam mindig hordok magamnál legalább egy darab vászontáskát, amire ha szükségem van, ott van kéznél. Ha esetleg olyan helyzet adódik, hogy mégsincs nálam, akkor vagy ügyetlenül próbálom vinni a dolgokat a kezemben, vagy pedig vásárolok egy biológiailag lebomló táskát, ami újrahasznosított papírból szokott lenni (de ez még csak egyszer fordult elő). Ha gyümölcsöt, illetve zöldséget veszek, igyekszem nem újonnan letépett műanyag zacskóba rakni (az esetek 95 %-ban zacskó nélkül csak bedobom őket a kosárba), vagy ha mégis zacskóba rakom, akkor azt otthonról viszem, mert még nálam is akad néhány… Ja igen, ezt fontos megemlítenem, hogy még van hová fejlődnöm, de úgy érzem, azzal, hogy írom ezt a blogot, magam is fejlődök és késztetést érzek rá, hogy odafigyeljek tetteimre.

 

Munkahelyemen mindig éthordóba (most esett le, hogy a klasszikus hordó miért hordó, hát mert valamit hordunk benne, Nektek/Önöknek ez ismert tény volt?) kérem az ételt, viszont rengetegen kérik ott kapható műanyag dobozba. Hozhatnának ők is otthonról (vagy ha nincs nekik, akkor vásárolnak és így csak egyszer kéne megvenni azt, ergo pénzt is tudnak vele spórolni) és így egy csomó műanyag nem lenne felhasználva, ergo közvetve, de kevesebbet gyártanának belőlük. (Lehetséges, hogy ezen emberek többsége nincs ismeretében annak a ténynek, hogy a műanyag mennyire káros) Csak ugye sokan úgy gondolkodnak, hogy csak miattuk (egy ember miatt) nem fognak kevesebbet gyártani, és ez az a szemlélet, ami több millió embernél megvan és ez gond. Az egy is számít, sőt, csakis az számít. Párszor már meg is említettem az ott dolgozó hölgyeknek, hogy én olyat nem kérek, mert környezetszennyező, és egyet is értettek velem. Ezzel az egésszel csak azt akarom mondani, hogy rengeteg olyan dolog van, ami nem igényel különösen nagy energiát, viszont mégis sok rosszat megelőzhetünk velük. Felmerülhet az olvasóban, hogy az éthordót el kell mosni, és ezzel vizet pazarlunk, ebben valóban van igazság, illetve nincs, mert egy műanyag doboz legyártásához is szükség van vízre. Tehát akkor egyik eset az, amikor egyszer megvesszük a műanyag éthordót, melynek gyártásához vízre van szükség és minden elmosásnál is használunk vizet (csak egyszer keletkezik belőle hulladék), a másik eset pedig, hogy minden egyes műanyag doboz vételénél elhasználódik a víz, ami a gyártásához kell, illetve szükség van ugye magára a műanyagra, ami több ezer év alatt bomlik le és még hulladékot is generálunk minden egyes vételnél, mert kétlem, hogy a vásárló többszor is felhasználná azt.

Ennyi fért bele ebbe a bejegyzésbe, ha szeretnéd kifejezni véleményed a cikkben írtakkal kapcsolatban, írj kommentet kérlek, vagy küldj e-mailt (mate.pearth@gmail.com). :)

 

Köszönöm, hogy elolvastad!




Canvas bag and food-carrier

There are a lot of things which can help us reduce our ecological footprint. E.g.: canvas bag; eating less meat; if we can, travel by  bicycle; saving energy (turn down the heating if we go away from home) etc. It is important, to make these things as habits. Scientists say that we have to do something for at least 21 days, to make it a habit. If we miss some occasions, don’t feel bad about it, the important thing is that we try at least. Perfectionism is not a good thing btw, I have some bad experiences with it.

 

I have a canvas bag with myself most of the time so if I need it, it is right at my hand. There are some cases, when I don’t have a bag with myself, so I have two choices, first one is that I carry the things in my hands, the second one is that I buy a bag which is made from biodegradable material. If I buy some fruits or vegetables, I try not to put them into plastic bags (in 95% of the cases I just put them into my shopping cart), but If I do, it is carried with myself from home, because I still have some. Yeah, it is important to mention that I still have to develop myself in direction to becoming fully responsible for my environment. Writing this blog makes me more conscious regarding my actions.

 

I always ask the ladies at my workplace who give out the meal, to put the meal into my food-carrier, but on the other hand I see a lot of people who ask for a plastic food-carrier right there. They could bring one from home or if they don’t have, they could buy one. (This way less plastic would be manufactured) But a lot of people think that without them, more plastics are still being made, and it is wrong, even one unit counts. When I didn’t have my food-carrier with me at the canteen, I mentioned that I don’t want a new one from there because it is not good for the earth, and they agreed with me. I just want to say with this whole thing that there are a lot of ecologically bad things that we can prevent and doesn’t require lots of energy. The reader can think that we have to wash our food-carrier, and this way we waste water, but on the other hand if we buy a food-carrier for one use, it also required water to manufacture. So one case is that we buy the food-carrier, which required water to manufacture and requires water every time when we wash it, and the other case is that we buy a food-carrier for one use every time which required water to manufacture and it will be a plastic waste every single time. So that’s all for today, I would be really greatful if you would send me a feedback in form of a comment or an e-mail.(mate.pearth@gmail.com) :)

 

Thank you!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pearth.blog.hu/api/trackback/id/tr2114730439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása