Mentsük meg a Földet!

Pearth

Pearth

Mert a textil zsebkendő menő/Because using linen handkerchief is COOL

2019. április 10. - Pearth

 

 Mert a textil zsebkendő menő

A mai bejegyzésben többek közt arról fogok írni, hogy mennyire menő textil zsebkendőbe fújni orrunkat. Én már pár éve szinte csak azt használok. Ezzel pénzt spórolunk, nem generálunk hulladékot és nem utolsó sorban még menők is vagyunk ;). Ahogy egyre inkább csak azt halljuk, hogy be lesznek tiltva a műanyag zacskók, stb, egész biztos vagyok benne, hogy pár év múlva már szinte divat lesz ilyen zsebkendőt használni. És akkor jönnek majd a különböző design-nal ellátott termékek. Természetesen ezek gyártásának is van lábnyomuk, viszont ha belegondolunk, hogy egy ilyen zsebkendőt hányszor tudunk használni, könnyen kijön az egyenletből, hogy sokkal környezetbarátabbak. Következő dolog, amivel még pénzt tudunk spórolni, az az ún. perlátor. Ha rákerestek a neten, látni fogjátok, hogy ez egy kis mütyür valami, amit a csap végére rá tudtok erősíteni, és így sokkal kevesebb vízből el tudjátok intézni a mosogatást, fogmosást, stb. Jómagam már egy ideje tervezem, hogy szerzek ilyeneket, de még nem jutottam el oda, hogy megvegyem. Tartok tőle, hogy majd pont nem fogom tudni felerősíteni egyik csapra sem, bár valószínű, hogy csak egy kérdést kéne feltennem az egyik webshopban, és már meg is lenne a válasz. Egyébként emiatt jó az, ha néha hangosan gondolkodunk, illetve kiírjuk magunkból a dolgokat. Tehát eddig két olyan dolgot említettem, melyek környezetbarátak és még pénzt is tudunk spórolni velük. Nem is annyira rossz, igaz?!

Harmadik dolog amiről említést szeretnék tenni, az a LED égő. Egy hagyományos régi izzónak a fogyasztása körülbelül 60 W (+-20W) az új LED égőké pedig 6 W (+- néhány W) és ráadásul nagyobb fényt is tudnak biztosítani. Esetleg néhányan abban a hitben élhetnek, hogy a LED égőknek túl fehér a fényük, de ez nem feltétlen van így, mert már kaphatóak meleg fényű égők is. Úgy gondolom, hogy azokban a helységekben, ahol sokat ég a lámpa, érdemes elgondolkodni az égő LED-re cserélésén. Valamivel drágábbak mint a hagyományos égők, épp ezért gondolom azt, hogy azokban a helységekben, ahol csak néha ég az izzó, nem biztos, hogy feltétlen érdemes azonnal lecserélni. Várjuk meg, míg ki nem ég. Konkrét számolásokba most nem megyek bele, rengeteg ilyen található a világhálón. A mai bejegyzésbe sajnos csak ennyi fért az idő szűke miatt. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Ne feledd, bármi kérdés van, a következő e-mail címen elérsz: mate.pearth@gmail.com. :)


Because using linen handkerchief is COOL

In the today’s post, I’ll write about the fact, how awesome we are, if we use linen handkerchief (I hope that this is the correct translation). I’ve been using them for years now. This way we can save money, we don’t make waste and above all, we are COOL! I think in some years from now, people will only use these, because it will be the new fashion. They will be available in different designs. The manufacturing of these products are also taking up energy, but if we think through, they are still less harmful for our planet because we can use them thousands of times. The next thing, that we can save money with, is faucet aerator. If you search that word on the internet, you will find that this is a small thing, that you can apply to the end of your taps, and this way less water is used for your daily tasks. I’m planning to buy one of these, but I’m afraid that they won’t fit my taps. The truth is that I should just ask one of the webshops where I can get them, and they would certainly give me the right answer regarding this issue. By the way this is why it is good to write things down and think about them. You will get the answer for your question.

So I have mentioned two things so far that we can save money with and they are good for our environment too. Isn’t that bad, right?

The third thing that I would like to talk about is LED bulbs. A classic old light bulb’s consumption is about 60 W (+-20W) and a new LED bulb’s is about 6 W (+- some W) and they can emit more light. Some people may think that LED bulbs have too white ligth but that’s not true, you can get a LED bulb with any kind of light color. I think it is worth to consider replacing the bulbs in places, where we spend a lot of time. They are more expensive than the classic ones, so we shouldn’t immediately replace all the bulbs in those places, where we don’t spend a lot of time. We should wait until those bulbs die. I don’t want to show specific calculations, there is a ton of them on the internet. Sadly, this post’s ending here due to lack of time. I really appreciate that you’ve read my thoughts. If you have any questions or concerns, please reach me out on this e-mail address: mate.pearth@gmail.com.



A bejegyzés trackback címe:

https://pearth.blog.hu/api/trackback/id/tr2214757323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dedoca eder 2019.04.12. 21:17:29

Haaat... engem textil zsebkendösre neveltek, de.. keves gusztustalanabb dolgot tudok elkepzelni mint a t.onytol osszeragadt zsepit, amit termesztesen rendesen kimosni sem lehet. Textilzsepi izzadsag letorlesere es konnyek felitasara valo, nem az orrvaladek tarolasara es magunkkal hurcolasara.

Pearth 2019.04.13. 16:05:01

@dedoca eder: Nekem sikeresen kimossa a mosógép, bár tény, hogy nem szoktak nagyon piszkosak (taknyosak) lenni. Ám ha az ember annyira náthás, hogy fél percenként fújnia kell az orrát, akkor bizony lehet, hogy jobb mást használni, mint a textilt. Legyünk környezetbarátak, és ne betegedjünk le. :D
Egyébként köszönöm a véleményed. :)
süti beállítások módosítása